Pohjois-Pohjanmaan liiton rahoittama (AIKO-määräraha) Kehittämisen tiekartta Haapaveden-Siikalatvan seutukunnalle vihreän siirtymän olosuhteissa -hanke järjesti 8.2.2023 Tarpeista ideoiksi -tilaisuuden matkailu- ja ruokateemaan liittyen. Tilaisuus järjestettiin seutukunnan alueen matkailua ja ruokakulttuuria koskevan yhteiskehittämisen aktivoimiseksi sekä aihepiiriin liittyvien tarpeiden ja ideoiden kartoittamiseksi. Tilaisuuden tavoitteena oli myös uuden yhteistyön mahdollistaminen. Tilaisuuden aluksi esiteltiin Kehittämisen tiekartta -hankkeen tavoitteita seutukunnan kehittämiseksi vihreän siirtymän olosuhteissa Pohjois-Pohjanmaan maakuntaohjelman ja maakunnan oman JTF-suunnitelman tavoitteiden saavuttamiseksi. Hankkeen keskeisinä toimenpiteinä on seutukunnan alueen toimijoiden aktivoiminen kehittämiseen ja yhteistyöhön.
Tilaisuudessa kuultiin asiantuntijapuheenvuoroja Pohjois-Pohjanmaan ruokakulttuurin ja matkailun kehittäminen osana Euroopan kulttuuripääkaupunkivalmistelua (MaKuRu)– ja Maistuvaa meiltä ja muualta – kohti Euroopan kulttuuripääkaupunki Oulu2026 -vuotta! -hankkeista sekä Keskipiste-Leader ry:ltä. Ensimmäisessä asiantuntijapuheenvuorossa esiteltiin Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden valmistelua ja ohjelmakokonaisuutta sekä pohjoispohjalaisen ruokakulttuurin ja matkailun kehittämiseen keskittyvää MaKuRu-hanketta. Oulu2026-alue koostuu Oulun ohella yhteensä 38 kaupungista ja kunnasta ja alue ulottuu aina Pohjois-Pohjanmaan eteläosista Tornion Lappiin ja idässä Kainuuseen. Matkailun ja ruokakulttuurin kehittämisen kannalta juhlavuosi tarjoaa paljon uusia mahdollisuuksia. Puheenvuorossa nousi vahvasti esille alueellisen, eri toimijoiden välisen yhteistyön merkitys. Oulu2026-ohjelman ja -kehittämisen pyrkimyksenä ei ole pelkästään valmistella juhlavuotta, vaan sen myötä syntyneelle yhteistyölle ja tuloksille haetaan myös jatkuvuutta ja vaikuttavuutta myös pidemmälle tulevaisuudessa. Puheenvuorossa nostettiin tilaisuuden teemaan liittyen esille erityisesti Arctic Food Lab -verkosto ja -tuotemerkki. Puheenvuoron yhteydessä keskusteltiin juhlavuoteen liittyvän ohjelmahaun mahdollisuuksista myös pienemmille toimijoille. Oulu2026-kokonaisuudesta löydät lisätietoa täältä.
Toisessa asiantuntijapuheenvuorossa esiteltiin Maistuvaa meiltä ja muualta – kohti Euroopan kulttuuripääkaupunki Oulu2026 -vuotta! -hanketta ja sen tavoitteita. Hankkeen tavoitteina on pohjoispohjalaisen ruokaketjun kansainvälistymisen kehittäminen, kulttuuripääkaupunkivuoden odotuksiin vastaaminen sekä juhlavuoden mukanaan tuomien mahdollisuuksien hyödyntäminen. Hanketta toteutetaan yhteistyössä Arctic Food Lab -verkoston kanssa. Puheenvuorossa korostui ylimaakunnallisen ja kansainvälisen yhteistyön vahvistaminen sekä parhaiden käytänteiden jakaminen ja jalkauttaminen yhteistyökumppanien kesken. Puheenvuoron yhteydessä innostuttiin ideoimaan myös pohjoisista raaka-aineista koostuvia ruokalajeja ja -tuotteita. Keskustelussa nousi esille ajatus siitä, että perunaa voisi korostaa pohjoisen ruokakulttuurin helmenä nykyistä enemmän. Hankkeesta löydät lisätietoa täältä.
Keskipiste-Leader ry:n puheenvuorossa esiteltiin Leader-toimintaa, uuden ohjelmakauden rahoitusta sekä Keskipiste-Leaderin strategiaa. Leader-toiminta keskittyy maaseudun yritysten, yhteisöjen ja nuorten aktivoimiseen ja neuvontaan kehittämistyössä, Leader-rahoitus on osa EU:n maaseuturahoitusta. Strategisina läpileikkaavina teemoina uudella ohjelmakaudella 2023–2027 Keskipiste-Leaderilla ovat 1) Innostuneet ja osallistuvat nuoret Keskipisteessä, 2) Viihtyminen ja kulttuuriympäristö Keskipisteessä, 3) Älykäs yrittäjyys Keskipisteessä sekä 4) Uudistuvat yhteisöt Keskipisteessä. Leader-tukia voidaan myöntää yritystoiminnan käynnistämiseen, yritystoiminnan kehittämiseen ja investointeihin sekä kehittämishankkeille, yleishyödyllisiin investointeihin, yritysryhmähankkeille ja koulutushankkeille. Näiden lisäksi Keskipiste-Leaderilla on omina tukimuotoinaan Startti Leader -tuki yritysten pienille hankkeille sekä Yhteisö Leader -tuki yhteisöjen pienille hankkeille kehittämiseen ja investointeihin. Puheenvuorossa nostettiin esille myös aiemmin toteutettuja matkailuun ja ruokakulttuuriin liittyviä kehittämishankkeita. Keskipiste-Leaderin toimintaan ja rahoitusmahdollisuuksiin voit tutustua tarkemmin täällä.
Asiantuntijapuheenvuoroja seurasi työpajaosuus, jossa matkailun ja ruokakulttuurin kehittämistä lähestyttiin paitsi puutteiden ja tarpeiden, myös seutukunnallisten ja paikallisten vahvuuksien ja erityispiirteiden näkökulmasta. Työpajassa nousi esille ideoita erityisesti paikallisen historian ja kulttuuriperinnön hyödyntämisestä osana matkailutuotteita ja -palveluja. Seutukunnan alueelta löytyy monia mielenkiintoisia historiallisia paikkoja, joihin liittyy osin hurjiakin tarinoita matkailussa hyödynnettäväksi. Ruokakulttuurin kehittämisen osalta työpajassa pohdittiin paikallisten raaka-aineiden tarjoamia mahdollisuuksia. Esimerkiksi Uljuan mateet ja paikallinen riista toimisivat erinomaisina lähtökohtina paikallisen ruokakulttuurin kehittämiselle.
Pohjois-Pohjanmaan liiton rahoittama (AIKO-määräraha) Kehittämisen tiekartta Haapaveden-Siikalatvan seutukunnalle vihreän siirtymän olosuhteissa -hanke
Tiina Mattila, kehittämisaktivaattori