Matkailuala poikkeaa muista toimialoista moninaisuudellaan – se koostuu hyvin monenlaisesta toiminnasta. Matkailualalla toimivan yrityksen näkökulmasta keskitytään tietysti useimmiten juuri tietynlaisen palvelun tai tuotteiden tarjoamiseen. Matkailijan näkökulmasta matkailu on kuitenkin kaikkea sitä, mitä hän matkansa aikana tekee – se on ruokaa, juomaa, majoittumista, matkan tekoa, erilaisia aktiviteetteja. Se on ruumiin ja hengen ravintoa, uuden kokemista, elämyksiä. Matkaan voi liittyä retkeilyä luonnossa, tapahtumiin osallistumista, paikalliseen kulttuuriperintöön tutustumista tai ruokakulttuurista nauttimista. Ja voipa se olla jollekin myös lammaspaimenena olemista, vieraslajien kitkemistä, kylvötöitä tai taimien istutusta – siinä missä matkailun aktiviteetit ovat toiselle kylpylähoidoista nauttimista, laskettelua tai ravintolakierros vieraalla paikkakunnalla.
Koska matkailijat odottavat matkoiltaan eri asioita, tarjoaa matkailu myös valtavasti mahdollisuuksia uudelle liiketoiminnalle tai liiketoiminnan kehittämiselle. Matkailu on ehdoton vetovoimatekijä. Toimialan kehittämisellä on vaikutuksia myös pitovoimaan, sillä matkailuun liittyvä toiminta voi tarjota vapaa-ajanviettomahdollisuuksia myös paikallisille asukkaille. Toisin sanoen matkailuun liittyvät tuotteet, palvelut, tapahtumat tai kohteet voivat olla myös sellaisia, jotka kiinnostavat paikallisia ihmisiä, lisäävät paikallisten viihtyvyyttä ja hyvinvointia – ja sen myötä vaikuttavat halukkuuteen asua alueella. Ihmisten ympäristö- ja ilmastotietoisuuden lisääntyessä, kuten myös korona-arjen myötä, kiinnostus lähimatkailuun on kasvanut merkittävästi. Lähimatkailun kehittämiseen voi paikallisilla yhdistyksilläkin olla paljon annettavaa, esimerkiksi paikallisten tapahtumien järjestämisessä.
Haapaveden-Siikalatvan alueelta löytyy monia mielenkiintoisia kohteita matkailun näkökulmasta. Alue tarjoaa edelleen valtavasti mahdollisuuksia seutukunnallisen matkailun kehittämiseen esimerkiksi luontomatkailun, paikallisen ruokakulttuurin tai majoituspalveluiden suhteen. Mutta miten seutukunnallista matkailua voisi kehittää? Kuten edellä nousi esille, matkailijan näkökulmasta matkailukokemus koostuu monista eri tekijöistä. Suunnitellessaan matkaa tiettyyn kohteeseen matkailija todennäköisesti pohtii matkaansa kokonaisuutena – mihin majoittua, mitä kaikkea kohteessa voisi tehdä ja syödäkin täytyisi. Ihmiset myös matkustavat eri syistä, joko vapaa-ajallaan tai työnsä puitteissa, ja se vaikuttaa olennaisesti matkan sisältöön. Matkailun palveluketjun näkökulmasta tarkasteltuna seutukunnallisen matkailun kehittäminen vaatiikin yhteistyötä ja yhteen hiileen puhaltamista. Kaikki toimijat eivät tuota kaikkea sitä, mitä matkailija matkaltaan odottaa. Matkailijoiden houkuttelemiseksi ja mieleenpainuvien matkailukokemusten mahdollistamiseksi tarvitaankin toimijoiden välistä verkostoitumista, toimialan ja yhteisen toimintaympäristön kehittämistä. Yksi tärkeä näkökulma alueellisen matkailun kehittämisessä on viestintä, jossa yhteistyön merkitys korostuu. On todennäköisempää, että matkailija tulee alueelle, jonka palveluntarjonnasta hän saa kattavasti tietoa yhdellä kertaa. Digitalisaatio tarjoaa ratkaisuja paitsi palvelujen löydettävyydelle, myös mielenkiintoisia mahdollisuuksia matkailupalvelujen kehittämiseen.
Joukossa on voimaa – yhdessä pohtimalla uudet ideat jalostuvat ja kehittäminen on vaikuttavampaa. Mitä kaikkea seutukunnan alue voisikaan tarjota matkailijoille ja millaista seutukunnallista yhteistyötä tarvitaan? Muun muassa näitä teemoja pohditaan Pohjois-Pohjanmaan liiton rahoittamassa (AIKO-määräraha) Kehittämisen tiekartta Haapaveden-Siikalatvan seutukunnalle vihreän siirtymän olosuhteissa -hankkeessa. Hanke järjestää matkailu- ja ruokateemaiseen kehittämiseen liittyvän Tarpeista ideoiksi -tilaisuuden 8.2.2023 kehittämiskeskuksella. Tilaisuus sisältää kehittämiseen liittyviä asiantuntijapuheenvuoroja sekä työpajaosuuden, joka keskittyy seutukunnallisen matkailun ja ruoka-alan kehittämiseen. Tilaisuus antaa mahdollisuuden verkostoitua ja ideoida uutta – tule siis sinäkin mukaan! Lisätietoa ja linkin ilmoittautumiseen löydät täältä.
Pohjois-Pohjanmaan liiton rahoittama (AIKO-määräraha) Kehittämisen tiekartta Haapaveden-Siikalatvan seutukunnalle vihreän siirtymän olosuhteissa -hanke
Tiina Mattila, kehittämisaktivaattori
+358 50 411 5770
Kehittämisen tiekartta Haapaveden-Siikalatvan seutukunnalle vihreän siirtymän olosuhteissa