Pohjois-Pohjanmaan liiton rahoittama (AIKO-määräraha) Kehittämisen tiekartta Haapaveden-Siikalatvan seutukunnalle vihreän siirtymän olosuhteissa -hanke järjesti 29.3.2023 kulttuurimatkailun kehittämiseen liittyvän Tarpeista ideoiksi -tilaisuuden kehittämiskeskuksella. Matkailun kehittämisen ohella tilaisuudessa keskityttiin pohtimaan myös paikallista kulttuuritoimintaa ja siihen liittyvää kehittämistä. Tilaisuuden kantavana ajatuksena oli se, että kulttuuritoiminta tarjoaa mielenkiintoisia sisältöjä paitsi matkailijoille, myös paikallisille tukien hyvinvointia ja viihtyvyyttä. Kulttuuritoiminta – kaikessa laajuudessaan – voidaankin nähdä niin veto- kuin pitovoimaa edistävä kokonaisuutena.
Tilaisuudessa kuultiin asiantuntijapuheenvuoroja käynnissä olevien matkailuhankkeiden näkökulmasta matkailutoiminnan vastuullisuuteen, maaseutumatkailun digitalisaatioon ja tuotteistamiseen sekä kulttuurimatkailun alueelliseen kehittämiseen liittyen. MERVA – mereltä vaaroille: pienten matkailutoimijoiden vastuullisen verkostoitumisen edistäminen -hankkeen tavoitteena on lisätä pienten, syrjäisten ja harvaan asuttujen alueiden matkailuyritysten välistä yhteistyötä sekä edistää vastuullisten toimintatapojen omaksumista. Tavoitteena on niin ikään näiden toimenpiteiden kautta edistää maaseudun pienten matkailuyritysten kilpailukykyä. Laaksoista kukkuloille: näkyvyyttä maaseutumatkailuun digitalisaatiolla ja tuotteistamisella (LAKU) -hankkeen tavoitteena on mm. matkailupalvelujen houkuttelevuuden, näkyvyyden, ostettavuuden ja saavutettavuuden parantaminen digitalisaation ja tuotteistamisen keinoin. Hankkeen kohderyhmää ovat erityisesti suurten matkailukeskusten ulkopuolisten alueiden mikro- ja pk-yritykset. Kulttuurimatkailusta hyvinvointia (KUMA) -hankkeen tavoitteena on kehittää kulttuurimatkailua Alavieskan, Haapajärven, Kalajoen, Kempeleen, Nivalan, Oulaisten, Pyhäjärven, Sievin ja Ylivieskan alueilla. Hankkeen tavoitteina on niin ikään luoda mm. kuntarajojen yli toimiva kulttuurimatkailuverkosto, lisätä alueen kulttuurimatkailun näkyvyyttä, kehittää uusia kulttuuri- ja elämystuotteita ja -palveluja sekä kehittää digiosaamista palvelujen löydettävyyden parantamiseksi.
Tilaisuudessa kuultiin myös puheenvuoro kulttuuriperinnön ja tarinallisuuden hyödyntämisestä paitsi matkailun kehittämiseksi, myös paikallisten hyvinvoinnin ja viihtyvyyden edistämiseksi. Puheenvuoron lomassa käytiin keskustelua siitä, miten kulttuuriperintö, erilaiset menneisyyden tapahtumat ja ihmiset kiinnostavat niin paikallisia kuin muualta tuleviakin. Esimerkiksi menneisyydestä kertovien tarinoiden ja tarinoihin kiinnittyvien paikkojen esille nostaminen voi tarjota aineksia erilaisten matkailutuotteiden ja -palvelujen muotoiluun. Samalla se voi edistää myös tietoisuutta paikallisesta menneisyydestä ja tarjota ideoita paikallisia palvelevan kulttuuritoiminnan kehittämiseksi.
Kulttuurimatkailun kehittämiseen liittyvä Tarpeista ideoiksi -tilaisuus keräsi osallistujia niin paikallisista matkailualan yrittäjistä, yhdistyksistä, elinkeinokehittäjistä kuin kulttuuritoimestakin. Tilaisuuden lopuksi järjestettiin työpaja, jossa keskityttiin pohtimaan paikallisen kulttuuriperinnön, kulttuuritoiminnan ja paikallisen elämän ominaispiirteitä sekä niiden hyödyntämistä matkailussa, matkailun liittyvien digitaalisten ratkaisujen kehittämistä, kuvitellun seutukunnallisen tarinakartaston tai -reitin sisältöjä sekä kulttuurimatkailuun liittyviä vastuullisuus- ja kestävyysnäkökulmia. Vastuullisuutta ja kestävyyttä koskevina näkökulmina keskustelussa painottuivat paitsi luonnonympäristön, myös sosiaalisten näkökulmien huomioiminen matkailutoiminnan kehittämisessä ja erilaisten matkailutuotteiden muotoilussa. Esimerkiksi tarinallisuuden hyödyntäminen matkailussa vaatii sensitiivisyyttä. Työpajassa keskusteltiin myös seutukunnan alueen kulttuuriperinnön ja paikallishistorian sisällöistä – seutukunnan alueelta löytyy mm. mielenkiintoista sotahistoriaa sekä tarinoita paikallisista persoonista.
Pohjois-Pohjanmaan liiton rahoittama (AIKO-määräraha) Kehittämisen tiekartta Haapaveden-Siikalatvan seutukunnalle vihreän siirtymän olosuhteissa -hanke
Tiina Mattila, kehittämisaktivaattori
+358 50 411 5770