Pohjois-Pohjanmaan liiton rahoittama (AIKO-määräraha) Kehittämisen tiekartta Haapaveden-Siikalatvan seutukunnalle vihreän siirtymän olosuhteissa -hanke ja Euroopan maaseuturahaston rahoittama Vaikuttavuus esiin -hanke järjestivät 20.4.2023 Hullujen ideoiden illan Villa Korkatissa Haapavedellä. Tilaisuus järjestettiin seutukunnan alueen veto- ja pitovoiman kehittämiseksi. Tilaisuus keräsi kiitettävän määrän osallistujia seutukunnan alueen toimijoista – mukana oli niin seutukunnan jäsenkuntien kuntapäättäjiä, elinkeinokehittäjiä, yhdistystoimijoita kuin yrittäjiäkin. Tarve veto- ja pitovoiman kehittämiseen on havaittu Kehittämisen tiekartta -hankkeessa tehtyjen kartoitusten pohjalta. Tilaisuus järjestettiin uuden yhteistyön aktivoimiseksi ja ideoiden herättelemiseksi.
Tilaisuuden aluksi tilaisuuden järjestäjät pitivät puheenvuoron yhteiskehittämisen merkityksestä. Yhteiskehittäminen on tärkeää, sillä sen avulla voidaan lisätä ideoiden jalostumista konkreettisiksi kehittämistoimenpiteiksi ja lisätä kehittämistoiminnan vaikuttavuutta. Puheenvuorossa korostettiin myös mukavuusalueen ulkopuolelle hyppäämistä – uudenlaiset työskentelytavat ja ideoilla hulluttelu voivat poikia jotain uutta ja erilaista. Tilaisuudessa kuultiin Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen puheenvuoro maaseudun veto- ja pitovoiman kehittämiseen liittyvistä hyvistä esimerkeistä ja uuden rahoituskauden 2023–2027 kehittämisen painopisteistä. Hyvinä esimerkkeinä aiemmista maaseudun veto- ja pitovoiman kehittämistoimenpiteistä nousivat esille konkreettiset, eri ikäisiä hyödyttävät toimenpiteet, kuten nuorten lähtöjuhlat ja ruuhkavuosien hengähdyshetket. Puheenvuoron yhteydessä pohdittiin yhdessä myös sitä, olisiko lähtökohtaisesti tärkeämpää pohtia pitovoimaa – sitä, millä tavoin kehittämistoimenpiteillä voidaan vastata alueella asuvien ja toimivien tarpeisiin. Tilaisuudessa kuultiin myös Siikalatvan kunnanhallituksen puheenjohtajan puheenvuoro seutukunnallisen kehittämisen mahdollisuuksista. Puheenvuorossa korostui seutukunnallisen yhteistyön merkitys kehittämistoimenpiteiden vaikuttavuuden kannalta. Seutukunnan jäsenkunnissa on vahvaa osaamista mm. biotalouteen, puu- ja terästeollisuuteen liittyen. Vetovoimaan liittyvinä ideoina nostettiinkin esille mm. ajatus kolmen klusterin seutukunnasta, jossa edellä mainitut osaamisalueet nousevat esille. Puheenvuorossa korostettiin myös paikallisen kulttuurin ja historian merkitystä niin veto- kuin pitovoimaankin liittyvinä kokonaisuuksina.
Tilaisuuden ohjelmaan kuului seutukunnan jäsenkuntien edustajille suunnattu paneelikeskustelu. Paneelikeskustelun teemat liittyivät seutukunnan jäsenkuntien erityispiirteisiin, seutukunnan ja sen jäsenkuntien kehittämisen tarpeisiin ja haasteisiin sekä kehittämiseen liittyvän yhteistyön merkitykseen. Paneelikeskustelun yhteydessä nousi myös vahvasti esille ajatus siitä, että kehittämistoimenpiteillä tulisi vastata vetovoiman ohella pitovoimaan, kuten paikallisten palvelujen, harrastus- ja työskentelymahdollisuuksien kehittämiseen. Vetovoiman kehittämisen kannalta tärkeänä nähtiin matkailun kehittäminen. Matkailuun liittyvän kehittämisen kannalta seutukunnallinen yhteistyö nähtiin tärkeänä ja seutukunnallisen kehittämisen kannalta kehittämiskeskuksen rooli koettiin merkittävänä.
Tilaisuuden pääpaino oli hullujen ideoiden työpajassa, jossa jokainen pääsi pohtimaan paitsi seutukunnan veto- ja pitovoimaan liittyviä tekijöitä ja ideoita niiden kehittämiseksi, myös elinvoimaan ja lumovoimaan liittyviä näkökulmia. Työpajan punaisena lankana oli tuottaa näkemys siitä, millainen seutukunta olisi vuonna 2030, jos mikä tahansa olisi mahdollista. Näkemykset koottiin postereiden muotoon. Työpajan tuloksena syntyi kolme erilaista vetovoimavisiota, joissa oli mukana ripaus hulluutta, ripaus olemassa olevia vahvuuksia sekä roppakaupalla ajatuksia siitä, millaisella yhteistyöllä ja toimenpiteillä veto- ja pitovoimainen seutukunta saavutetaan. Vetovoimavisioiksi muodostuivat Kairanmaa – energian ja kulttuurin keskipiste, Seutukunta betalar – sinä et sekä Almost Heaven. Erityisinä eri visioita yhdistävinä veto- ja pitovoimavaltteina nousivat esille energiantuotannon omavaraisuus sekä kulttuurin, historian ja luonnon merkitys paikallisten viihtyvyyden ja ulkopuolisten lumoamisen näkökulmasta.
Hulluista ja vähemmän hulluista ideoista voit olla yhteydessä:
Pohjois-Pohjanmaan liiton rahoittama (AIKO-määräraha) Kehittämisen tiekartta Haapaveden-Siikalatvan seutukunnalle vihreän siirtymän olosuhteissa -hanke
Tiina Mattila, kehittämisaktivaattori
+358 50 411 5770
Kehittämisen tiekartta Haapaveden-Siikalatvan seutukunnalle vihreän siirtymän olosuhteissa (AIKO)
PS. Veto- ja pitovoiman kehittämiseksi kerätään ajatuksia kehittämistarpeista ja ideoista lähiaikoina julkaistavan kyselyn avulla! Seuraa seutukunnan kehittämiskeskuksen somea ja verkkosivuja, ja vastaa kyselyyn!