Katselin GTK:n kallioperäkairausdataa heidän karttapalvelustaan ja kyllä seudulla on kairattu GTK:n toimesta 90-luvulla sekä Outokumpu Oy:n toimesta 60- ja 70-luvuilla. Kairaus on selkeästi painottunut kunnan länsiosiin ja on oletettavasti Vihannin kaivokseen liittyviä kairauksia. Pienempiä kairausohjelmia on tehty myös muualla kunnan alueella. Alla on näkyvissä yleiskartta, johon lisäsin GTK:n rekistereistä kairareikien kohdat.
Kysymys siitä, onko niissä ollut viitteitä taloudellisesti hyödyntämiskelpoisista malmioista, onkin sitten jo haastavampi. Oletettavasti Vihannin kaivokseen liittyvät kairaukset eivät ole haluttua lopputulosta tuottaneet. Toisaalta taas Kupukan Grafiitti Oy:n (ent. Suomen Malmitutkimus Oy) Kupukan etsintähankkeessa on analysoitu yhden GTK:n kairaaman kairareiän grafiittipitoisuutta sekä raekokoa. Reiän kairaamisen hetkellä grafiitti ei ole kiinnostanut, mutta nykyään se on hyvinkin kiinnostava materiaali akkumateriaalien suuren kysynnän vuoksi.
Kaivostoiminnan taloudellisten edellytysten selvittäminen vaatii myös muutakin kuin pelkkää alustavaa kairareikätietoa. Ensin on selvitettävä esiintymän laajuus ja pitoisuus tietyllä tarkkuudella, jotta voidaan luoda luotettava malmivarantoarvio. Siihen tarvitaan jo useita kymmeniä kairareikiä tietyllä tiheydellä, riippuen toki esiintymän laadusta ja muodosta. Malmivarantoarvion perusteella tehdään sitten kannattavuusselvitys, jossa otetaan huomioon louhintakustannukset, maailmanmarkkinahinnat, logistiikkakustannukset ja lukematon määrä muita muuttujia. Vasta sen jälkeen tiedetään, olisiko esiintymä oikeasti taloudellisesti kannattava.
Edit 15.12.2023: Vuonna 2013 yksityishenkilö on kairannut Siikalatvalla maanomistajan luvalla omia grafiittitutkimuksiaan. Kupukan Grafiitti Oy hankki reiät omistukseensa ja teetti niille laboratorioanalyysit. Tästä voi lukea lisää https://www.kupukangrafiitti.fi/ajankohtaista/ Nämä reiät eivät näy alla olevalla kartalla.