Kirjoittanut: Pasi Vartiainen, Pohjois-Suomen aluejohtaja, Finnvera Oyj
Omistajanvaihdos on lähes poikkeuksetta merkittävä tapahtuma, niitä ei yleensä tapahdu montaa kertaa yhden yrittäjän uralle. Netti on jo pullollaan hyviä ja asiantuntevia kirjoituksia, kuinka yrityskauppa kannattaa tehdä. Niinpä ajattelin tuoda aiheeseen uutta näkökulmaa. Listasin esimerkkejä helpoimmista tavoista tehdä yrityksen ostaminen vaikeaksi.
Älä siis tee näin!
1. Osta yritys ilman mitään kokemusta kyseisestä toimialasta. Tämä on varma tapa saada jännitystä elämään itselle, työntekijöille ja lähipiirille. Jos yrittämiseen yleisesti päätee sääntö ”päivät tuovat aina uutta tullessaan”, tällä tavalla kokemuksen voi kertoa kahdellakymmenellä.
2. Osta yritys kiireessä. Tällä tavalla et tiedä mitä olet ostamassa, sillä sinulla ei ole aikaa selvittää asioita kunnolla. Tämä toki tuo jännitystä elämääsi.
3. Älä ota asiantuntijoita mukaan prosessiin. Nehän maksavat. Netistä löytyy hyvät laskurit arvonmääritykseen ja sopimuspohjiin. Tee itse ja säästä. Lasku tästä säästöstä voi toki paljastua sinulle jälkikäteen, moninkertaisena.
4. Luota myyjän palkkaamaan konsultin tekemään hinta-arvioon sokeasti. Hinta-arvionhan on tehnyt asiantuntija, joka vaikutti luotettavalta. Miksi turhaan kyseenalaistaa tulevien vuosien kannattavuuslukuja, jotka perustuvat henkilöstökulujen pysymiseen aiempaa alhaisemmalla tasolla?
5. Saata vanha omistaja ovelle musteen kuivuttua paperissa. Mitä tietoa tai osaamista edellisellä omistajalla voisi olla, jota sinä jo et tietäisi? Perehdyttäminen on yliarvostettua.
Yrityksen ostaminen on tunteita nostattava tapahtuma, siksi intohimo voi tehdä tepposia harkinnalle. Jos edellä mainitut asiat pystyy välttämään, on jo varsin turvallisilla vesillä. Kuitenkin yrityksen ostaminen on riskittömämpi tapa lähteä yrittäjäksi kuin uuden yrityksen perustaminen. Saat valmiin asiakaskunnan, testatun liiketoimintamallin ja yleensä myös perehdytyksen yrityksen johtamiseen. Siinä on itse asiassa avaimet hyvään yritystoimintaan.