Geologian kurssin kuulumiset
Lokakuun 20. ja 21. päivä järjestettiin Siikalatvan kunnantalolla geologian peruskurssi. Kurssin vetäjinä toimi J-M Kekki sekä Kupukan Grafiitti Oy:n Hannu Makkonen. Kurssilla oli 12 ilmoittautunutta, innokasta osallistujaa. Sana oli kiirinyt kauemmaksikin, sillä lauantain maastoretkelle saapui kokeneita kiviharrastajia aina eteläisemmästä Suomesta asti. Myös yksi jo eläköitynyt geologikin tuli paikalle, joten asiantuntevasta opastuksesta ei maastossa ollut pulaa.
Perjantai 20.10.2023
Perjantai-iltana aloiteltiin kolmella oppitunnilla, joista ensimmäisellä käytiin läpi maapallon paikkaa maailmankaikkeudessa, alkuaineiden sekä aurinkokunnan syntyä ja tietysti maapallon syntyä. Pintapuolisesti käsittelimme maapallon sisäisen rakenteen, vaipan konvektion, maapallon magneettikentän merkityksen sekä maapallon kemiallisen koostumuksen.
Kuva 1. Muokattu Hubblen kuvasta (ESA)
Toisella tunnilla kahvien jälkeen Hannu kertoi maapallon tärkeimmistä, koko ajan käynnissä olevista prosesseista kuten mannerlaattojen liike, vuorijonot, tulivuoret, uuden merenpohjan syntyminen jne. Maapallo ei siis ole staattinen kivikasa, vaan monenlaiset prosessit ovat koko ajan käynnissä. Osa vain on niin hitaita, ettei ihmisikä oikein riitä niiden havaitsemiseen.
Kolmannella ja illan viimeisellä tunnilla tutustuimme Geologian tutkimuskeskuksen laadukkaiden materiaalien avulla Suomen maaperän eli kallion päällä olevan irtaimen aineksen ominaisuuksiin ja syntyhistoriaan. Moreenimuodostumat, hiekkaharjut, jäätikköjoet, savikot, suot ynnä muut tuli käytyä läpi.
Kuva 2. GTK
Lauantai 21.10.2023
Aamulla opiskelimme kiinteän aineen kiteistä olomuotoa eli mineraaleja. Pintapuolisesti katsoimme läpi eri kidejärjestelmät sekä mineraalien syntyyn suuresti vaikuttavan metamorfoosin käsitteen. Eli mineraalikoostumus muuttuu lämpötilan ja paineen muuttuessa, vaikka kemiallinen koostumus säilyy täysin samana. Atomit vaan järjestyvät kiteessä uudestaan.
Toisella tunnilla Hannu opetti mineraalien sekä niistä koostuvien eri kivilajien tunnistamista.
Kolmas tunti käytettiin osin netistä löytyvien karttapalveluiden esittelyyn. Ne ovat tärkeitä kiviharrastajan sekä geologien tiedonkeruupaikkoja.
Luentojen jälkeen päästiin tutustumaan suureen kivi- ja mineraalikokoelmaan, joka oli koostettu pääosin GTK:n kansannäytetoimiston sekä kurssin vetäjien omista näytteistä. Olipa kiviharrastajilla mukana myös omia näytteitään, joista mieleenpainuvimpana oli vuosikymmeniä sitten Kuusamosta löydetty erittäin paljon näkyvää kultaa sisältävä näyte. Tutustumisessa ja tunnistamisen harjoittelussa apuna oli piikkejä, lasittamatonta posliinia, luuppeja sekä magneetteja. Varsinkin nuorille kurssilaisille mieleisin väline oli GTK:n kansannäytetoimiston lainaama stereomikroskooppi, jolla pääsi tarkastelemaan näytteitä myös melkoisella suurennoksella.
Lounaan jälkeen suunnattiin maastoon Mustikkakankaan louhokselle Pulkkilan eteläpuolelle, jossa päästiin näkemään monia eri kivilajeja sekä louhittuna että jäätikköjokien paikalleen kuljettamana. Kurssilaisilla oli mukana pannukahvivälineet, joten tulet tehtyämme pääsimme nauttimaan kauniista pakkasilmasta kuuman kahvin ja mielenkiintoisten kivien kanssa.
Kuvat 3-5. Tunnelmia maastosta. Kuvaajana Taina Raudaskoski sekä Hannu Makkonen.
Hannu Makkosen kanssa haluamme kiittää kurssin osallistujia sekä Siikalatvan kuntaa tilojen järjestämisestä. Suuri kiitos menee myös GTK:n Muuttuva Maa – esityksen laatijoille (https://geo-on.fi/) sekä kansannäytetoimiston Satu Hietalalle sekä Toni Liimataiselle. Tällaiset tapahtumat ovat järjestäjällekin mukavia, kun kiinnostuneita ihmisiä saadaan houkuteltua paikalle.