Hankkeen toteutusaika 5/2018 – 7/2021
63 Degrees North – Pohjoisen erikoiskasvit euroiksi -hanke on yleishyödyllinen maaseutuelinkeinojen aktivointihanke, johon kuuluvat Haapaveden-Siikalatvan seutukunta (Haapavesi, Pyhäntä, Siikalatva), Pyhäjärvi/Nivala-Haapajärven seutukunta (Haapajärvi, Kärsämäki, Nivala, Pyhäjärvi, Reisjärvi), Witas-alue (Kinnula, Kivijärvi, Pihtipudas, Viitasaari), Kaustisen seutukunta (Halsua, Kaustinen, Lestijärvi, Toholampi, Veteli). Hankkeessa yhdistetään suuralueen toimijoiden erityisosaamiset ja resurssit vastaamaan erikoiskasviliiketoiminnan vaatimuksiin koskien logistiikkaa, vaativaa tuotannollista, kansainvälistä markkinointia sekä luonnonvaratuotteisiin liittyvää riskien hallintaa. Hankkeen tavoitteena on aktivoida uusia yrittäjiä erikoiskasvituotantoon. Kohderyhmänä ovat suuralueella uutta elinkeinotoimintaa hakevat, lisäansioita nykyiseen tuotantoon ja uusia haasteita pelkäämättömät kotiseutua rakentavat yrittäjät. He luovat seutukuntarajat ylittävää uutta kasvua ja uudistumista sekä toimijoiden välistä verkostoitumista. Suuralueen osaaamiskeskittymä tarjoaa kustannustehokkaan tavan hyödyntää erikoiskasvien viljely- ja jatkojalostusosaamista. Tiivis yhteistyö tarjoaa kustannustehokkaan tavan luoda yhteisiä markkinointi- ja myyntikäytänteitä sekä palvelu- ja toimintakonsepteja. Toiminta suunnitellaan markkinaehtoisesti asiakastarpeiden, kysynnän ja eettisen, kannattavan liiketoiminnan periaatteiden mukaisesti.
Lisätietoja
Seutujohtaja Tarja Bäckman, puh. +358 (0)50 5535 510,
Hankkeen osa-alueet:
Pyhäjärvi edistää suuralueella peltomarjojen luomutuotantoon perustuvaa yritystoimintaa
Witas-alueen vastuulla ovat suuralueen peltoviljelyn erkoiskasvit.
Kaustisen seutukunnan vastuualueella ovat puoliviljeltävät ja viljeltävät kasvit ja keräilykasvit.
Haapaveden-Siikalatvan seutukunnan vastuulla suuralueen metsämarjoihin perustuva uusi liiketoiminta.
Raportteja ja tallenteita hankkeen tapahtumista:
Pellon piennar -päivä Pyhäjärvellä 9.6.2021
MarjaWebinaarit 2021
- Ulkomainen kausityövoima 02.02.2021
- Markkinointikanavat 26.01.2021
- Tunnelituotanto yleistä 19.01.2021 – osa 1
- Tunnelituotanto yleistä 19.01.2021 – osa 2
- Tunnelituotanto yleistä 19.01.2021 – osa 3
Lähiruokaa jatkojalostajalle webinaari 25.2.2021 videotallenteet
- Ville Jaakola/ Kotirannan Vihannesjaloste Oy
- Jukka Ojala/ Feelia Oy
- Veli Hyttinen/ Vihannesviljelyn maamieskoulu -hanke
Lähiruokaa ammattikeittiöille webinaari 18.2.2021 videotallenteet
Loppuseminaari 5.9.2020 Halsua:
Katso video Youtubessa (video myös nähtävissä tämän sivun lopussa)
Luomutuki -info:
Selvitykset:
- Selvitys marjojen osmoottisesta kuivatuksesta
- Kestävän logistiikan mahdollisuudet tuotannollisen yhteistyön käynnistäjänä
Liite 1 Kuluttajakyselyn kooste ja analyysi - Varhaisperunan viljelyn tuotantokustannuslaskelma
- Viljeltyjen marjakasvien taimiaineistoselvitys
Liite 1 Mansikantaimikäsitteet
Liite 2 Vadelma long-cane taimituotanto
Muita raportteja ja tallenteita:
Parsan viljely -info 31.3.2021
Valkosipulin viljely -info 24.3.2021
Keruuluomu kyselyn tulokset Kase ja Witas alueilla
Ajankohtaista luomuvalvonnassa 27.10.2020
Raparperi luento 3.12.2020
Yritysvierailu: Alangon luomumarjatila 30.08.2019
Hankkeen matkaraportit löytyvät Facebookista:
Natural and Organic Products Europe, Lontoo
Free From Functional Food and Ingredients -messut, Barcelona
Seuraa meitä somessa: @pohjoisenerikoiskasviteuroiksi
Loppuseminaari 5.9.2020 Halsua:
0.00 Tilaisuuden avaus, Projektipäällikkö Kirsti Voho
14.58 Raaka-aineiden logistinen ketju nyt ja tulevaisuudessa -selvitys. Heli Pirinen, Idea Nature Oy
1.21,44 Osuuskuntatoiminta. Kimmo Kentala, N63 Herbs osuuskunta (Liite: N63 Herbs -esite)
1.26,32 Ajankohtaista luonnontuotealalla. Birgitta Partanen, Arktiset Aromit
1.56,07 Marjakasvien taimituotantoselvitys. Raija Kumpula, Marjaosaamiskeskus
2.37,45 Marjojen osmoosikuvausselvitys. Reeta tauriainen ja Kristiina Auvinen, OAMK