Palveluhakemistosta löydät seutukunnan alueella toimivia yrityksiä ja niiden yhteystietoja.
Hakusanana voi olla tuote tai palvelu yrityksen nimen ohella. Hakusanasta riittää alusta muutama merkki.

Suomen keskipiste

Suomen maantieteellinen keskipiste määriteltiin vuonna 1958 silloiseen Piippolan kuntaan Pohjois-Pohjanmaalle. Alue kuuluu nykyiseen Siikalatvan kuntaan. Suomen keskipiste sijoittui nykyisen Siikalatvan kunnan Piippolan ja Kestilän kylien väliselle asumattomalle suoalueelle. Suomen Kuvalehden päätoimittaja Ensio Rislakin ajatuksena oli synnyttää matkailukohde, Suomen Keskipiste. Ajatuksen hän oli saanut käydessään USA:n keskipisteessä, joka oli merkittävä matkailukohde. Tämän takia mittauksen mukainen Suomen keskipiste siirrettiin Piippolan kunnan sisällä Leskelän kylään, joka on valtatien 4:n (E75) varrella, jonne perustettiin matkailukohde Suomen Keskipiste.

Seutukunta antoi tammikuussa 2003 Maanmittauslaitokselle virallisen toimeksiannon määritellä Suomen keskipiste mahdollisimman tarkasti samoin perustein kuin se vuonna 1958 oli tehty, kuitenkin käyttäen uusinta mittausteknologiaa. Maanmittauslaitos on toimeksiannon mukaisesti määrittänyt Suomen keskipisteen seuraavasti: Suomen valtakunnan maarajojen ja merenrantaviivan rajaamana tasoprojektioalueen ja merialueen saarten painopiste on kartastokoordinaatiojärjestelmässä P=7125069, I=3457883. Tämä piste osuu Piippolan alueelle.

Itse asiassa nyt uusinta mittausteknologiaa hyväksikäyttäen määritetty Suomen keskipiste on hämmästyttävän lähellä sitä paikkaa, johon se vuonna 1958 silloin käytössä olleen nykymittapuun mukaan kehittymättömän mittausteknologian mukaan määritettiin.

 

Keskipisteellä sijaitsee nykyisin patsas merkkinä paikasta. Alueella sijaitsee Kairanmaa-talo, joka on Keskipisteen kyläyhdistyksen omistama kylätalo. Taloa on mahdollista vuokrata juhla- ja tapahtumakäyttöön. Yhteystiedot löytyvät kyläyhdistyksen sivuilta.

Alue

Haapaveden-Siikalatvan seutu koostuu Haapaveden, Siikalatvan ja Pyhännän kunnista. Alueellamme on useita upeita vesistöjä, muun muassa Siika -ja Lamujoet, Uljuan tekojärvi. Tästä linkistä näet seutuesitteemme.

Suomen keskipiste rajojen mukaan.

Määrittäminen

 

Suomen maantieteellinen keskipiste määriteltiin vuonna 1958 silloiseen Piippolan kuntaan Pohjois-Pohjanmaalle. Alue kuuluu nykyiseen Siikalatvan kuntaan. Keskipisteen määrittelyperusteen päätti ja määrittelyn suoritti silloinen Maanmittaushallitus Suomen Kuvalehden toimeksiannosta. Määrittelyperusteena oli Suomen maarajojen ja meren rantaviivan mukainen keskipiste (painopiste) siten, että mukaan otettiin myös saaret.